Keresés ebben a blogban

2016. december 11., vasárnap

A széktánc

Pár napja elkezdtem aktívan széktáncolni. Bizony! Ismeritek? Ez egy nagyon szórakoztató dolog, nem teljesen veszélytelen, de azért nem annyira hajmeresztő (mint pl. az ágy szélén mászás), hogy a szülők ne engednék meg. Ha meg baleset történne közben, gyorsan ott tudnak teremni. Biztos több változata van, én a palóc-csallóközi kevert verziót tudom, de bárki alakítsa kénye kedve szerint: a hangsúly az önálló mozgás örömén van, amit a széktánc a legkisebbeknek is kínál!

A lépései nagyon egyszerűek, a felesleges  kellemetlenségek elkerülése végett mégis tegyük hozzá, hogy a 10 hónap feletti fiúknak szól. Íme, itt vannak:

1. Bemelegítésként játssz békésen a kis kockáiddal a nappali szőnyegén. Ez az intró ne tartson tovább, mint 10 perc, különben a szüleid elbízzák magukat, s netán még a laptpojukat is előveszik, hogy megírjanak pár mailt.
2. Mássz el az első olyan tárgyig négykézláb, amelynél már fel tudsz állni. (fal, kisasztal, kanapé stb.) A szüleid lába, háta itt nem alkalmas, mert magas a veszélye, hogy visszatesznek ülő pozícióba (anyukáknál külön rizikó a hátra kötés, ahonnan egyenes út vezet a pogózáshoz Palya Bea Afrogyerekéig - ami nem rossz, de a széktáncnál nem ez a cél.)
3. Támaszkodó technikával juss el az első olyan székig, ami már tologatható. Gyengébbek kedvéért: a támaszkodó technika azt jelenti, hogy egyik kezeddel mindig kapaszkodsz egy tárgyba (vagy a falba, de ez csak haladóknak ajánlott!), s lépegetsz előre. Kezdőknek csak papucsban javaslom, továbbá szőnyegről leérve fokozottan figyeljünk a csúszásveszélyre, papucsban is.
4. A mozgatható szék elérésekor kerüljük meg legalább egyszer a teljes széket, ezzel meggyőződhetünk róla, hogy egyik oldalról sem ütközik akadályba.
5. Kezdük el bátran tolni a széket előre.
6. Ha megakad a szék, járjuk körbe, s találjuk meg, hol ütközött. Nagyon haladók ki is húzhatják onnan, kezdőknek a másik oldalról tolást ajánljuk.
7. Egy jó tanács a végére: a szék képes olyan tempót felvenni, hogy elhagyja a kezünket, s ekkor bizony a földön találjuk magunkat. Pánikra semmi ok (arra ott vannak a szülők): ez csak annak a jele, hogy kitűnöen elsajátítottuk a széktáncot!

Ennyi. Ugye, milyen egyszerű? Akár naponta többször is lehet táncolni. :)

A vizuális tipusoknak itt egy bemutatóvideó köntösben:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése